Zelfsturende teams, community-werkgroepen, holocratie en dergelijke meer: wij zien veelbelovende voorbeelden in de zorg en bij de politie. Als je een klein bedrijf hebt, een niche weet te vinden en de bureaucratie buiten de deur weet te houden, dan kan je dat bedrijf ook tot over 10.000 medewerkers zien groeien, zie het voorbeeld van Buurtzorg. Maar wat als je in een grotere organisatie zelfsturende teams van 30 medewerkers wil opschalen naar de hele organisatie, de uitkomst van community-werkgroepen in de dagelijkse gang van zaken wilt integreren of meteen de hele organisaties wilt transformeren?
Dan komen obstakels om de hoek kijken, die op kleine schaal niet bestaan. Ze zitten verankerd in de traditionele processen/protocollen, al jaren bestaande gewoontes en IT-applicaties. Dit pas je niet zomaar aan.
Aan de hand van één voorbeeld laten we zien hoe het gelukt is zelforganisatie voor 30.000 medewerkers voor elkaar te krijgen. Vragen zoals de volgende worden beantwoord:
- Wat waren de structurele verbeteringen?
- Wat was er nodig zodat online media en community-werkgroepen continue toegevoegde waarde leveren?
- Hoe kan ik dit met een fractie van de gebruikelijke kosten en risico’s voor elkaar krijgen?
Zoveel alvast vooraf: het integreren van zelforganisatie in governance leverde één van de sleutels om zelforganisatie voor elkaar te krijgen.
Eugen is de primaire uitvinder van Guided Self-Organisatie of te wel ‘zelforganisatie binnen kaders’, heeft en deel in productie gebracht en had leidende taken bij de uitvoering. Bij zijn taken hoorden het voorzitterschap van community-werkgroepen, het binnen een paar muisclicks toegankelijk maken van relevante informatie en het vertalen van lessons learned in strategieën en diensten.
Hij is mede-oprichter van het Zorgdenkers Netwerk en betrokken bij de STIR niveau 4 leercoöperatie, Rotterdam Kantelt en Denktank Project NL.
Charles faciliteert het ontwikkelen van een complex idee naar een uitvoerbaar project met paar workshops. Zijn passie is mensen van de betrokken partijen samen te brengen, hun conflicterende zienswijzen helpen omzetten naar een plan waarin ze zich allemaal vinden. Hij gaat door totdat de betrokken partijen gezamenlijk zeggen ‘dit gaat lukken!’ of tot de conclusie komen ‘dit gaat niet lukken, laten wij nu stoppen’.