De laatste jaren lijkt er een hernieuwde interesse te zijn in het begrip business model. Tijdens de eerste Internet hausse rond het jaar 2000 was “Business model” al eerder een veelgehoord buzzword. Een bedrijf had geen strategie nodig, of omzet of klanten, maar slechts een Internet-gebaseerde Business model, ook wel Verdienmodel genoemd. Daarmee zouden geweldige winsten gemaakt kunnen worden in de wat verdere toekomst. Met het barsten van die eerste dotcom bubbel viel het begrip business model ook snel in ongenade. En dat is niet helemaal terecht. Een goed business model blijft namelijk noodzakelijk voor iedere organisatie, zowel voor een bedrijf in de wereld van startups, maar steeds meer ook in gevestigde organisaties.
Maar wat wordt nou precies bedoeld met een Business Model? Meestal wordt ermee bedoeld, “Hoe kun je geld verdienen met een bepaalde zakelijke activiteit?”. Maar het idee van een business model is breder toepasbaar, en vormt een essentieel onderdeel van elke duurzame en winstgevende bedrijfsvoering. Het geeft antwoord op vragen als:
- Wie is onze klant(groep)?
- Hoe verdienen we geld met onze activiteiten?
- Wat kosten onze kernprocessen?
- Met welke partners werken we samen, en hoe?
Allemaal essentiële vragen die bepalen hoe een organisatie waarde levert aan zijn omgeving, en daarvoor beloond wordt. Een Business Model beschrijft dus, als systeem, hoe de onderdelen van een onderneming samenhangen en een duurzaam geheel vormen. En het onderhouden van je business model wordt daarmee een noodzaak, en geen hype.
Welke waarde lever je, en voor wie?
De kern van een Business Model is dus het leveren van een specifieke, herkenbare, waarde voor je stakeholders. En dat valt niet mee, in een tijd waarin het tempo van veranderingen in technologie en de bijbehorende bedrijfsprocessen alsmaar toeneemt. Bedrijven zijn genoodzaakt om kritisch te kijken naar hun bestaansgrond: welke waarde leveren zij voor welke klanten, hoe worden zij voor die waarde beloond, en hoe kunnen zij dat in hun interne en externe processen blijven leveren. En dat allemaal tegen acceptabele kosten. Het antwoord op deze vragen vormt in feite de kern van een business model. Het breder doel van een business model is om zakelijke kansen te identificeren en te ontwikkelen op een manier die waarde creëert voor zowel klanten als het bedrijf zelf.
Hoe kun je het zelf toepassen?
Zoals uit vele voorbeelden blijkt is het inzicht in je eigen Business Model een eerste stap om een verbetering of een verandering aan te brengen. Daarbij zijn bepaalde hulpmiddelen, zoals het Business Model Canvas onontbeerlijk. Daarnaast is het handig om aandacht te besteden aan de kwaliteiten en capaciteiten die een organisatie nodig heeft om een verandering en verbetering aan te brengen in het huidige Business Model. De eigenschappen Marktinzicht (market intelligence), Adaptief vermogen (Agility) en Innovatiekracht zijn niet in alle organisaties even sterk ontwikkeld. Maar ze kunnen zeker ontwikkeld worden, onder de juiste omstandigheden.
In de korte workshop “Hoe Innoveer je je eigen Bussiness Model!” leer je:
- Hoe je het huidige business model in kaart kan brengen,
- Hoe je kan herkennen waar kansen liggen om te innoveren,
- Welke capaciteiten daarvoor nodig zijn,
- Hoe je in beheersbare stappen naar een nieuw model kan migreren.
Als ervaren business consultant en projectmanager heeft Isaac een brede achtergrond op het gebied van Business modelling, process innovation en business architectuur. Hij tstrategische business doelen naar de inrichting van projecten en programma’s. Vanuit zijn visie en expertise in strategische informatie en proces management, heeft hij organisaties ondersteund in het opzetten, organiseren en beheren van kritieke bedrijfs- en informatieprocessen. Zijn doel is het optimaal ontsluiten en borgen van de aanwezige kennis en informatie in een organisatie ter ondersteuning van de strategische doelen.
Na ruim 10 jaar als snr. Consultant en manager van het Competence Center BI bij het CIBIT, heeft hij voornamelijk als business consultant, projectmanager en trainer gewerkt voor internationale adviesbureaus op bovengenoemd gebied. Bij IBM Consulting heeft hij leiding gegeven aan een groep consultants die zich richtte op Business Intelligence en Process modelling vraagstukken bij klanten, veelal gebruikmakend van Lean en Agile methodieken. Daar was hij verantwoordelijk voor competentieontwikkeling en begeleiding van de adviseurs en ontwikkelaars. In commerciële projecten heeft hij ervaring opgedaan met ontwerp en implementatie van BPM en BI oplossingen in diverse business functies. Daarbij heeft hij een focus op de Finance sector, en dan met name de functies CRM en Risk Management. De laaste jaren is zijn focus verschoven richting het innoveren van Business Modellen, met als doel om organisaties wendbaarder en duurzaamer te maken.
Sinds 2008 voert hij deze werkzaamheden uit vanuit zijn eigen adviesburo Customer Insight.